Preguntes freqüents

Podríem fer-te un resum de tots els programes del FAQ’s que ha emès TV3, però segurament si ho féssim no respondríem els dubtes pel quals has arribat aquí. Així que intentarem donar resposta a aquelles coses que entre tots ens heu anat fent arribar. Si no trobes la teva resposta, no et desesperis Google només n’hi ha un i no som nosaltres, nosaltres treballem el ferro. Tot i així volem anar alimentant aquest apartat, de tal manera que si ens ho vols fer arribar serà un paler intentar ajudar-te.

Com es forja el ferro?

Possiblement totes les imatges que et venen al cap siguin de foc, martells, guspires i molt de soroll. T’hem de dir que no vas pel mal camí. El ferro forjat es treballa a altes temperatures, per això aquest colors rogents. Un cop escalfat es colpeja fins aconseguir la forma desitjada i deixant enrere totes les petites imperfeccions que pugui presentar.

Es pot considerar a un ferrer com a un artesà del ferro?

Sense cap mena de dubte SÍ. És un ofici que amb el temps les seves tècniques i procediments de treball a evolucionat molt, però no deixar de ser un ofici en el qual es necessita tenir certa destresa amb les mans per tal d’aconseguir peces ben treballades a gust del consumidor. Com qualsevol escultor i/o artista pot esculpir i treballar el marbre, Ferrers Girona treballa el ferro.

Quan va néixer la professió de Ferrer?

Es fa difícil de concretar, però tots els documents apunten als voltants del l’any 1600 a.C., en concret es detalla la zona de l’Orient Mitjà. Les primeres tasques reconegudes, com no podrien ser unes altres, fan referècnia a la fabricació d’armament. D’aquesta manera es podien diferencia per la contudnecia del seu nou armemament dels seus oponents.

Quina feina fa un ferrer?

Encara que sembli una obvietat, un ferrer és una persona que treballa el ferro. Aquest fet el porta a tenir un ventall de possibilitats de treball molt grans. Entre moltes d’altres els ferrers son especialistes en treballar la forja i fabricar grans o petites construccions d’aquest material, per exemple, reixes, tanques, portes, escultures, ornamentació, etc. Com pots veure fan moltes més coses que forjar espasses i escuts.

Quins tipus de ferreria hi ha?

A data d’avui ens podem trobar amb molts i força diversos. Com hem comentat en punts anteriors hi ha la ferreria artística (que seria la forja), podem trobar ferreria industrial, minimalista, moderna, adapta a exterior i/o interiors, entre d’altres.